A S E S - S O L A R . C O M

Няма по -  евтина енергия от безплатната!

 

[  |За нас | Продукти | ГалерияЗа контакти ]

 
 
 
ИНСТРУКЦИИ ЗА МОНТАЖ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ
 

    1.     Транспортиране - поради изключително ниското си тегло слънчевите ни панели са много удобни за транспортиране, носене и вдигане до мястото за монтиране. Да се пазят от удар и увреждане,особено най-издадените части на колектора. Това са входните и изходни свързващи тръби.

2.     Монтиране на слънчевия панел - да се постави на място, където максимално дълго ще се огрява от слънцето през светлата част на денонощието /юг, югозапад/; на места без засенчвания от съседни сгради или дървета.Препоръчителен наклон – 30-45 градуса.

   Да се използват надеждни и сигурни стойки, съобразени с конкретната ситуация. След монтиране да се свали защитното фолио /светлосин цвят/ от лицевата част на колектора.

3.     Изисквания към тръбния път - тръбният път осигурява двупосочна връзка между слънчевия колектор и бойлера. За максимална ефективност е желателно дължината на тръбите да е колкото се може по-малка. За намаляване на топлинните загуби тръбите трябва да бъдат изолирани,особено тези, които са извън сградата и са под непосредствено въздействие на околната среда. Входните и изходните тръби на колектора са без UV-защита и задължително трябва да се покрият с подходящата изолация.

4.     Топлопреносна течност - най-евтината и най-ефективна течност е водата. Тя е особено подходяща през пролетно-лятното полугодие. Може да се използва незамръзваща течност /пропилен гликол/, но той е с 10-15% намалено КПД. Освен това антифризите имат по-голямо топлинно разширение от водата,което налага използването на по-голям разширителен съд.

5.     Обслужване на колектора и слънчевата система -  веднъж изградена, слънчевата система не изисква особени грижи.  След зареждане със съответната течност трябва да се извърши обезвъздушаване и тестване. Периодично се следи нивото на течността в разширителния съд. В случай, че системата е заредена с вода преди зимата трябва да се източи /ако системата е заредена с антифриз, това не е необходимо/.

Слънчевият колектор е изработен от химически устойчиви и особено гладки материали, които не задържат нечистотии, но когато е поставен да работи в особено прашна среда, може да се наложи периодичното му почистване /но обикновено това го прави дъждът/.

6. Гаранция – 12 месеца - гаранцията е валидна, когато монтирането и свързването на колектора е извършено от фирмата производител или от оторизирани монтажни групи. Фирмата не носи отговорност за неефективност и неизправности, които са вследствие на неправилен транспорт, монтаж и експлоатация.